CATUTOS O MULTRUN (Receta mapuche)/ CATUTOS OR MULTRUN (Mapuche recipe)

https://youtube.com/channel/UCETdmx4Tu0l0H_uIXC5h4VQ 




ingredientes para 11 CATUTOS :


600 grs de mote cocido/ trigo

1 cdta. de sal

3 cdas. de aceite 


Preparación:

Si tiene trigo seco, debe dejarlo en agua unas 4 o 5 horas mínimo. Después lavar bien y cocer con el doble de agua por 1 hora. 

Una vez cocido el mote colar y sacar la mayor cantidad de agua posible, colocar en una fuente extendida y esperar que seque lo más que se pueda  llevar a la procesadora hasta formar una masa, agregar la sal y aceite. Amasar y hacer un bollo largo. 

Estirar para adelgazar el bollo. Cortar en 11 o 12 partes. Aplastar con la palma de la mano y formar un rombo. Ya está listo. Lo puedes freír, hornear o saltear. 


Miscelaneas del saber...


Puedes comerlo con algo dulce o Salado y ufff delicioso.

Esta preparación consiste en una masa de trigo o mote triturado, antiguamente en un mortero o piedra y en la actualidad en molinillo o procesadora. 

Se usa en celebraciones y festejos típicos del  pueblo Mapuche.

El  Multrun, sirve perfectamente para reemplazar el pan de una manera deliciosa, simple y sana,  ya que así lo fue en el pasado para el pueblo mapuche. 

Y aunque no necesita más cocción porque el mote ya lo está, se puede freír, hornear o saltear. 




E     N     G     L     I     S     H





Ingredients for 11 CATUTOS:

600 grams of cooked mote / wheat

1 tsp. of salt

3 tbsp. of oil


Preparation

If you have dry wheat, you should leave it in water for at least 4 or 5 hours. Then wash well and cook with twice the water for 1 hour.

Once the mote is cooked, strain and remove as much water as possible, place in an extended source and wait for it to dry as much as possible (I left it for 2 hours and stirred it from time to time), take it to the processor until it forms a dough , add the salt and oil. Knead and make a long bun.


Roll out to thin the bun. Cut into 11 or 12 pieces. Flatten with the palm of your hand and form a rhombus. It's ready. You can fry it, bake it, or sauté it like I did.



Miscellaneous of Healthy Knowledge ...   

You can eat it with something sweet or salty and yummy.

This preparation consists of a crushed wheat dough or mote, formerly in a mortar or stone and currently in a mill or processor.

It is used in typical celebrations and festivities of the Mapuches people.

The Multrun, serves perfectly to replace bread in a delicious, simple and healthy way. Since that was the way it was in the past for the Mapuche people.

And although they do not need more cooking because the nickname is already, they can be fried, baked or sautéed..

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